Hoogsensitiviteit, een veel gehoord begrip, maar wat houdt het in?

HSP is geen diagnose, maar een karaktereigenschap! Ook geen hype, of iets zweverigs.

Deze eigenschap is amper 25 jaar bekend, en er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat hoogsensitiviteit aangeboren en erfelijk is. 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, zowel vrouwen als mannen. 

In 1997 introduceerde de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron de term 'highly sensitive person', in Nederland ook wel hooggevoelig of hoogsensitief persoon genoemd.  In  wetenschap wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar HSP.

Omschrijving van de eigenschap HSP.

Elaine Aron vatte de 4 belangrijkste kenmerken van HSP samen in het acroniem DOES, wat staat voor: diepgaande prikkelverwerking, overprikkeling, emotionele intensiteit, sensibel voor subtiliteiten.

Door steeds meer wetenschappelijk onderzoek is en blijft de definitie van hoogsensitiviteit in ontwikkeling.  En gelukkig maar, want dat betekent dat er meer onderzoek word gedaan naar hoogsensitiviteit!

De definitie van hoogsensitiviteit volgens Drs. Esther Bergsma, expert hoogsensitiviteit en sociaal-wetenschappelijk onderzoeker is als volgt:

Hoogsensitiviteit = aangeboren temperament, een biologisch verankerde eigenschap.

~Sterk ontwikkelde gevoeligheid voor interne & externe stimuli = prikkelgevoeligheid

~Diepgaand verwerking van deze stimuli, dé kern van hoogsensitiviteit

~Hierdoor ervaar je een intensere impact, je ervaart situaties anders en intenser.             

Belangrijk om te weten is dat  Dé HSPer niet bestaat,  en voor iedere HSPer het weer anders werkt.

Hoogsensitief zijn betekent dat je zeer opmerkzaam bent voor prikkels, zowel vanuit jouw omgeving als vanuit jezelf. En dat je deze prikkels diepgaander verwerkt. Gevolg van de werking van jouw brein is dat je gevoeliger kunt zijn voor stress en emotionele reacties.

De kunst is om te ontdekken waarin jij je herkent en wat voor jou werkt. Zowel de valkuilen als de voordelen, want ook die zijn er!      

Ben je hoogsensitief?

Op internet vind je verschillende testen die je kunt invullen. De 1e HSP test werd ontwikkeld door psychotherapeut Elaine Aron. Deze test is door de jaren heen al een aantal keer herzien, waarbij vaak de nadruk lag op de minder positieve kanten van deze eigenschap.

Drs. Esther Bergsma (sociaalwetenschappelijk onderzoeker, auteur, opleider en professioneel spreker op het gebied van hoogsensitiviteit) , ontwikkelde de hoogsensitiviteitsanalyse, kortgenoemd de HSA.

Een analyse is iets anders dan een test. De test zoals Elaine Aron die ontwikkelde was bedoeld om te kunnen meten of iemand hoogsensitief is. Via statistiek zocht ze uit welke aspecten het meest onderscheidend zijn tussen hoogsensitieve en niet-hoogsensitieve mensen. De 27 hoogstscorende items kwamen in de HSP-test terecht. Als je op de helft van deze vragen JA antwoordt, kan je aannemen dat je hoogsensitief bent. 

 

Drs. Esther Bergsma:

Als je met hoogsensitieve mensen werkt wil je echter niet alleen weten of degene hoogsensitief is, maar ook specificeren op welke manieren diens hooggevoeligheid in het dagelijks leven tot uiting komt. Je verkent onder meer welke aspecten van invloed zijn op de problemen die de persoon ervaart. Daarom is het belangrijk alle kernelementen van de eigenschap hoogsensitiviteit goed te bevragen. De beschikbare tests zijn daar niet geschikt voor omdat items voor diepgaande verwerking ontbreken. Daarom ontwikkelde  een analyse waarin die wel aan de orde komt en – dankzij meer items per stadia – een analyse waarmee professionals ook specifieker kunnen doorvragen.

bron Masteclass hoogsensitiviteitsanalyse van Drs. Esther Bergsma.

Handig om te weten of je hoogsensitief bent, maar nog fijner om te weten hoe jouw hoogsensitiviteit zich in het dagelijkse leven uit! Het herkennen van jouw kwaliteiten én de positieve effecten van hoogsensitief zijn komen in deze hoogsensitiviteitsanalyse heel goed naar voren, zodat jij nog beter inzicht krijgt in hoe het voor jou werkt!

 

Wil jij ook meer inzicht in jouw hoogsensitiviteit, weten hoe dat voor jou werkt en jouw hoogsensitiviteit als talent zien en inzetten? Maak dan een afspraak om samen de analyse in te vullen.